3D Baskı Filament Özellikleri

FDM (Fused Deposition Modeling-Katmanlı Üretim)teknolojisinde üç boyutlu yazıcının çalışma prensibi oldukça basittir. Nozzle adı verilen uçta plastik eritilerek dökülür vekatman katman oluşturulur.

3D baskı filament türlerinden en çok tercih edilenler ABS ve PLA’dır.Ayrıca PETG, HIPS, PVA, Naylon gibi filamentler de kullanılmaktadır.

Bu yazı, farklı 3D baskı filament tiplerini anlamanıza yardımcı olacaktır. Böylece piyasadaki en iyi malzemeyi seçebilirsiniz.

1.) ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene)

   ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene), en popüler 3D yazıcı filamentidir. Çok çeşitli uygulamalarda kullanılır, çünkü kaliteli ABS sert ve darbeye dayanıklıdır.

Bu 3D yazıcı plastiği güçlü ve hafif esnektir, bu da 3D baskı için iyi bir malzeme olmasını sağlar.Ek olarak, ABS filamentler kolayca şekillenebilir, bu da üzerinde çalışılmasını çok kolaylaştırır.

ABS, hareketli parçalar, otomotiv parçaları, elektronik gövde ve oyuncaklar için en iyi katkı maddesi üretim filamentidir.ABS filament ayrıca borular, otomotiv bileşenleri, elektronik montajlar, bisiklet kaskları gibi koruyucu başlıklar,  müzik aletleri, mutfak aletleri, LEGO tuğlaları gibi alanlarda kullanılır.

Piyasada 3.0mm ve 1.75mm ABS filamentler bulunmaktadır ama çoğunlukla 1.75 mm kullanılmaktadır. İsterseniz piyasada ABS mühendislik sınıfı filamentler de vardır.

Baskı Sıcaklığı Aralığı: 210 ° C – 250 ° C

# Avantajları

Çok dayanıklı ve güçlü

– Hafif ve hafif esnek

– Piyasadaki en ucuz termoplastik

– 3D baskı topluluğunda favori malzemelerden biri

# Dezavantajları

-Petrol bazlı biyobozunur olmayan plastik

– Erime noktasına ulaşmak için yüksek sıcaklık gerektirir (210 ° C – 250 ° C)

– Kullanıcılara veya çevredeki insanlara zararlı hafif dumanlar oluşturur. Bu nedenle ABS kullanırken, yazıcıyı iyi havalandırılan bir yere kurmalısınız.

2.) PLA (Polylactic Acid)

PLA filament, genellikle ABS ile karşılaştırılan başka bir popüler 3D baskı malzemesidir. PLA, mısır nişastası, şeker kamışı, tapyoka kökleri ve patates nişastası gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilen biyobozunur bir termoplastiktir.

Bu 3D baskı filamenti, diğer plastik malzemelere kıyasla daha çevre dostudur. Bu ve düşük toksisite özellikleri nedeniyle, giderek daha fazla ABS yerine PLA tercih edilmektedir. Hatta 3D baskı topluluğunun en popüler 3D baskı plastiklerinden biridir.

ABS’den farklı olarak, PLA malzemesi baskı sırasında toksik gazlar üretmez, bu nedenle evlerde ve sınıflarda kullanımı daha güvenlidir.Güvenli ve toksik olmayan yapısı nedeniyle PLA, 3D baskıyı seven çocuklar için en iyi 3D yazıcı filamentidir.Ayrıca, plastik soğurken büzülmez, bu nedenle 3D yazıcınız için ısıtmalı bir yatağa gerek yoktur.

PLA güvenli kabul edilir. Böylece, gıda ambalajı, şeker paketleri, tek kullanımlık sofra takımları, tek kullanımlık giysiler, hijyen ürünü ve çocuk bezleri gibi ürünlerde kullanılır.

PLA vücutta laktik aside ayrışma yeteneğine sahiptir ve bu özellik nedeniyle tıbbi dikiş ve cerrahi implantlarda kullanılır. Cerrahi olarak implante edilen vidalar, pimler, çubuklar veya ağ, vücutta 6 ay ila 2 yıl içinde doğal olarak parçalanır.

Piyasada PLA filament 1.75mm ve 3mm olarak bulunmaktadır ama çoğunlukla 1.75 mm tercih edilmektedir. Projeniz için neye ihtiyacınız olduğuna bağlı olarak yumuşak ve sert PLA filamentler de bulabilirsiniz.

Baskı Sıcaklığı Aralığı: 180 ° C – 230 ° C

# Avantajları

– Yeni başlayanlar için en iyi seçenektir.

– Isıtıldığında waffle veya şeker gibi kokan tatlı bir aroma üretir.

– Çalışması en kolay malzemedir.

– ABS’ye kıyasla eğilmeye daha az eğilimlidir.

– Yarı saydam ve karanlıkta parlayan renkleri de mevcuttur.

# Dezavantajları

– Yazıcı başlığının tıkanmasına veya sıkışmasına eğilimlidir.

– Su moleküllerini çeker, zaman zaman kırılgan hale gelir, yazdırması zordur.

– Suya doymuş PLA daha yüksek bir sıcaklığa ihtiyaç duyar.

3.) PVA (Polyvinyl Alcohol)

PVA filamenti bir başka harika 3D filamenttir. PVA, suda çözünür özel bir plastiktir. Bu tip filamentler polivinil alkole dayanır, bu nedenle toksik olmayan ve biyolojik olarak parçalanabilir olmak gibi oldukça iyi özelliklere sahiptir.

PVA, genellikle destek malzemesi olarak PLA ve PLA karışımlı filamentler ile kullanılan suda eriyebilen bir polimerdir.Karmaşık tasarımlara sahip modelleri destek malzemesi ile basmanız üretim kalitenizi arttırır. Ancak PVA’yı destek malzemesi olarak kullanmak istiyorsanız yazıcınızın çift başlığa sahip olması gerekmektedir.

Baskı Sıcaklığı Aralığı: 180 ° C – 230 ° C

4.) HIPS (High Impact Polystyrene)

   HIPS biyolojik olarak parçalanabilir ve parlak beyaz bir renge sahiptir. İnsanlarla veya evcil hayvanlarla yakın temas ettiğinde olumsuz bir etkisi yoktur.

HIPS, ABS’ye çok benzer, ancak HIPS Limonen içeren suyun içerisinde çözünür. Bu nedenle HIPS filamenti de PVA gibi harika bir destek malzemesidir ama bunu kullanmak için de yazıcınızın çift başlıklı olması gerekir.

Baskı Sıcaklığı Aralığı: 210 ° C – 250 ° C

5.) PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol-modified)

   PETG, termoplastik bir malzemedir.ABS ve PLA’ya alternatif olan PETG, ABS’den daha güçlü ve esnek bir yapıya sahiptir. Basımı PLA gibi kolaydır ve tamamen geri dönüştürülebilir.

PETG filament, cep telefonu kılıfları ve mekanik parçalar gibi ani veya sürekli şiddete maruz kalan ürünleri basmak için en iyi malzemedir. Aynı zamanda yiyeceklerle temas halinde olmak için güvenlidir, bu nedenle bardaklar, tabaklar gibi mutfak eşyalarını basmak için iyi bir malzemedir.

Baskı Sıcaklığı Aralığı: 220 ° C – 245 ° C

6.) Naylon (Polyamide)

Naylon filament, birçok endüstriyel uygulamada da kullanılan popüler bir sentetik polimerdir. Bu 3D yazıcı filamenti uygun maliyetli bir plastiktir. Güçlü, hafif, esnek ve aşınmaya dayanıklıdır.

Naylon, mukavemeti ve yüksek erime sıcaklığı nedeniyle mekanik ve fonksiyonel parçalar için en iyi 3D yazıcı filamentidir.

Naylon’un mukavemeti, dayanıklılığı ve esnekliği nedeniyle çeşitli uygulamalarda kullanılır. Bu mühendislik sınıfı filament, makine parçaları, mekanik bileşenler, yapısal parçalar, dişliler ve rulmanlar, dinamik yük, kaplar, aletler, tüketici ürünleri ve oyuncaklar için idealdir.

Baskı Sıcaklığı Aralığı: 210 ° C – 250 ° C

# Avantajları

– Yüksek mukavemet, dayanıklılık ve esneklik

– PLA veya ABS’den daha az kırılgan

– %100 termoplastik

– Yapışma özelliklerini kaybetmeden tekrar eritebilir ve tekrar kullanabilir.

# Dezavantajları

– En az 240°C olan çok yüksek erime sıcaklığı.

– Isıtıldığında zehirli duman ortaya çıkarır.

7.) Tahta Filamentler

Ağaç lifi ile PLA karışımı olan bu malzemeler ile üretilen objeler ele alındığında tahta hissi vermektedir. Ancak hoş görüntüye sahip olsalar da esneklikten ve çekme direncinden taviz vermekteler. Bu nedenle, hareketli ve dayanıklılık gerektiren modellerde/sistemlerde kullanılamayabilir.

Ahşap filamentler genellikle ahşap bir doku elde etmek istediğiniz dekorlarda veya malzemelerde kullanılır. Ahşap bir kutu, ahşap heykelcik, masalar, sandalyeler, bardaklar veya benzerleri yazdırmak için kullanabilirsiniz.

Baskı Sıcaklığı Aralığı: 195 ° C – 220 ° C

8.) Metal Filamentler

Denemeniz gereken bir diğer ilginç 3D yazıcı filamenti Metal PLA’dır. Bu malzeme, gerçek metal tozu ile birleştirilmiş bir PLA kategorisidir. Metal bir filament kullanarak, bronz, pirinç veya bakırdan yapılmış gibi görünen ve hissedilen 3D baskılı malzemeler üretebilirsiniz.

Metal PLA metal benzeri çıktılar ürettiğinden, metal 3D yazıcı malzemesi mücevher, heykeller, ev donanımı ve eser kopyaları için harika çalışır.

Baskı Sıcaklığı Aralığı: 195 ° C – 220 ° C

9.) İletken PLA

Bu malzeme, LED’ler ve sensörler gibi basit öğeler için düşük voltajlı elektronik devreleri 3D olarak yazdırmanıza izin veren iletken bir karbon partikülü içerir.

Bu 3D yazıcı filamentini, PLA filamenti ile birlikte çift başlıklı yazıcı kullanarak temel bir devre kartı üretmek için kullanabilirsiniz. Aynı zamanda Arduino projeleri için oldukça kullanışlı bir filament olabilir.

Baskı Sıcaklığı Aralığı: 215 ° C – 230 ° C

10.) Karbon Fiber Filament

Karbon Fiber PLA, küçük doğranmış karbon fiber teller içerir. Etkileyici sertlik, yapı ve tabaka yapışması sunar.Ancak fiyatı diğer filamentlere göre pahalıdır ve nozzle’ı aşındırabilir. Bu nedenle kullanılan nozzle, uygun bir malzemeyle kaplanmalıdır.

Bu 3D yazıcı filamenti mekanik parçalar, koruyucu muhafazalar, kabuklar ve yüksek dayanıklılık uygulamaları için idealdir.

Baskı Sıcaklığı Aralığı: 195 ° C – 220 ° C

11.) Esnek (TPE) Filament

   Her 3D yazıcı filamentinin kendine özgü dayanıklılık ve esnekliği vardır ama konu esneklik olunca hiç biri Esnek filamentle kıyaslanamaz.

   TPE filamenti, süper gerilebilir hale getiren termoplastik elastomerlerden (TPE) yapılmıştır. TPE filamenti kauçuk gibi hissettiren yüksek elastik özelliklere sahiptir. İleri ve geri şekillenebilir.

Aşırı esnekliği nedeniyle, Esnek / TPE filament otomotiv ve ev aletleri sektöründe büyük bir uygulama alanına sahiptir. Ayrıca oyuncaklar, giyilebilir tasarımlar, telefon kılıfları ve görsel ürünler için idealdir

https://eyupturan.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir